Stichting Elst 1300

RSIN 866594875
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 93991525
Correspondentieadres: Bachstraat 59, 6661CP Eist
info@elst1300.nl

Beleidsplan Stichting Elst 1300

  • Inleiding

Elst maakt sinds 1 januari 2001 deel uit van de gemeente Overbetuwe. Voor die tijd was Elst een zelfstandige gemeente, maar in dat jaar fuseerde het met Valburg en Heteren tot de huidige gemeente Overbetuwe. Elst, gelegen tussen de steden Arnhem en Nijmegen, is een van de 11 kernen van de gemeente Overbetuwe en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.

De naam “Elst” komt voor het eerst voor in een document uit 726, waarin het als “Heliste” wordt genoemd. De oorsprong van de naam is onzeker, maar het kan afgeleid zijn van het Germaanse alhistja, wat “heidens heiligdom” betekende, of van alha, wat “woonplaats” betekent.

Het 1250-jarig bestaan van Elst is in 1976 gevierd waarbij de inwoners de rijke geschiedenis van het dorp en met name de Romeinse tijd op allerlei manieren onder de aandacht brachten. . Er werden diverse evenementen georganiseerd, zoals optochten, tentoonstellingen, lezingen en feestelijke bijeenkomsten. Mensen uit alle leeftijdsgroepen namen deel aan de festiviteiten, waarbij de nadruk lag op trots en verbondenheid met Elst.

Nu, bijna 50 jaar later ontstaan er allerlei initiatieven om in 2026 het 1300 jarig bestaan van Elst te herdenken en te vieren. Om alle in initiatieven te inventariseren, af te stemmen, te coördineren en te organiseren is er een Stichting Elst 1300 opgericht.

In onderstaand document beschrijft de stichting haar doelstelling en beoogde werkwijze met als doel in aanmerking te komen voor de toekenning van de ANBI status.

  • Doelstelling

De Stichting heeft ten doel het organiseren en promoten van (culturele) activiteiten en festiviteiten in het kader van het dertienhonderd jarig bestaan van Elst in 2026, en daarnaast al hetgeen in de ruimste zin daaraan kan bijdragen. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:

  • initiatieven uit de Elster samenleving te coördineren en met elkaar te verbinden;
  • bestaande initiatieven te betrekken bij het programma voor het jubileumjaar 2026;
  • daarbij met name aandacht te besteden aan activiteiten die zowel nieuwe inwoners als reeds lang in Elst wonende inwoners aan elkaar te verbinden; daarbij ook specifiek aandacht te besteden aan activiteiten voor jonge inwoners en inwoners met een beperking.
  • Naast alle activiteiten in het themajaar een specifieke feestweek of feestweken te organiseren in de maand juni voor alle inwoners van Elst en de overige kernen van de gemeente Overbetuwe
  • publiciteit te verzorgen over de activiteiten die in het jaar 2026 plaats gaan vinden;
  • financiering te zoeken om een ambitieus programma voor het jaar 2026 mogelijk te maken;
  • vrijwilligers te zoeken en te motiveren om te helpen de activiteiten in het jaar 2026 mogelijk te maken.
  • Werkwijze

Het stichtingsbestuur zal allereerst de verbinding zoeken met de inwoners van Elst, de verenigingen, scholen en ondernemers. Tevens zal de stichting met de gemeente Overbetuwe de samenwerking tussen stichting en gemeente afstemmen en daarbij de gezamenlijke ambitie benoemen.

In het themajaar 2026 zullen gedurende het hele jaar bestaande activiteiten van verenigingen, kerken en wijkcomités in een Elst 1300 “jasje” gestoken worden. Met het Onderwijs in Elst zal samenwerking gezocht worden om lesprogramma’s en activiteiten te koppelen aan het Elst 1300 thema. Hiertoe zal de stichting via een of meerdere bestuurders en een op te richten activiteiten- en planningscommissie in 2024 en begin 2025 potentiële partijen opzoeken waarbij ideeën en initiatieven afgestemd worden en in een activiteitenkalender geplaatst zullen worden.

Tevens zal er in brede zin ruimte en aandacht gegeven worden aan culturele activiteiten, projecten en evenementen zoals bijvoorbeeld muziekoptredens, dans en theater activiteiten in samenwerking met de plaatselijke dans- en muziekscholen en het Theater de Kik, kunstroutes in alle wijken van Elst met diverse kunstuitingen van plaatselijke en regionale kunstenaars, historische lezingen en uitgaven in samenwerking met de historische kring enz.

Ook met de plaatselijke middenstand, ondernemingen en horeca zal deze commissie in een vroegtijdig stadium contact zoeken en samen met hen op zoek gaan naar, in het themajaar passende activiteiten of bijdragen.

Het bestuur zal daarnaast samen met een op te richten feestcommissie invulling geven aan de feestweek/weken in juni 2026. Daarbij wordt gestreefd naar het aanbieden van activiteiten voor een breed publiek en voor alle leeftijden. Inclusiviteit en verbinden is daarbij een belangrijke rode draad.

De stichting zal voor haar werkzaamheden een beroep gaan doen op bijdragen uit de bevolking, verenigingen en organisaties. Nu al hebben zich meer dan 70 vrijwilligers bij de stichting gemeld.

Samen met een op te richten PR en communicatiecommissie zal de stichting de viering van Elst 1300 onder de aandacht brengen via sociale media, lokale kranten en diverse activiteiten. Samenwerking met andere organisaties en verenigingen zal helpen om de festiviteiten te promoten.

  • Financiën

De Stichting heeft geen winstoogmerk. De benodigde financiële middelen zullen gezocht worden via sponsering, subsidies en bijdragen vanuit gemeente en/of andere fondsen. Tevens zullen verkoop van specifieke memorabilia (te denken valt bijvoorbeeld aan het uitgeven van een speciale herdenkingsmunt of een boek “Elst 1300 jaar”) moeten bijdragen aan een sluitende begroting.

Het bestuur van Stichting Elst 1300 zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van de verkregen gelden. Dit omvat het bijhouden van financiële administratie, het monitoren van inkomsten en uitgaven, en het jaarlijks rapporteren aan belanghebbenden.

  • Het bestuur publiceert op de website, na afloop van ieder boekjaar, in het tweede kwartaal van het daarop volgende jaar, de goedgekeurde jaarrekening van het afgelopen boekjaar. Het boekjaar van de stichting is gelijk aan het kalenderjaar.
  • Bestuurders en vrijwilligers ontvangen geen beloning of vergoedingen voor hun werkzaamheden.

Na de viering in 2026 zal het bestuur beslissen over de bestemming van het eventuele resterende vermogen. Hierbij wordt gestreefd naar een doel dat ten goede komt aan de Elster bevolking. Mogelijke bestemmingen zijn bijvoorbeeld lokale projecten, culturele initiatieven, of ondersteuning van kwetsbare groepen, of organisaties die een ANBI status hebben.

  • Governance

De stichting Elst 1300 bestaat uit een 5 bestuursleden en heeft haar doelstellingen en werkwijzen vastgelegd in statuten. De stichting Elst 1300 voldoet aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) en heeft haar organisatie en werkwijze hierop ingericht en afgestemd.

Naast besturen van de Stichting onderscheidt het bestuur in zijn werkzaamheden de volgende rollen:

  • toezichthouder:

beoordeling van de prestaties van de projectorganisatie Elst 1300/commissies in het licht van hun opdracht en doelstellingen. Tevens houdt zij toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.

  • adviseur/klankbord voor de projectorganisatie Elst 1300/commissies:

advisering op basis van kennis en expertise en informatie van elders;

  • het verlenen van goedkeuring aan jaarstukken, activiteitenplannen en andere statutair en in de respectievelijke reglementen vastgelegde onderwerpen;

Voor de belangrijkste onderwerpen worden aparte uitvoeringscommissies ingesteld. Het betreft de commissie financiën en compliance, de commissie veiligheid, verkeer en risicobeheersing, de commissie evenementen en bedrijfsvoering, de commissie sponsoring, publiciteit, stakeholder management en communicatie. De ingestelde commissies rapporteren inhoudelijk op zodanige wijze, dat zinvolle kennisoverdracht en discussie in de plenaire vergadering van het bestuur van de stichting mogelijk is. Tevens krijgt iedere commissie een of meerdere bestuursleden toegewezen die zullen optreden als intermediair en een linking pin vormen naar andere commissies en naar algemene stichting brede aangelegenheden.

Onbezoldigde Bestuurders:

Voorzitter: de heer T. van Asseldonk

Vice voorzitter: de heer A. Lemkens

Secretaris: de heer W. ten Bosch

Penningmeester: de heer H. Kapel

Lid: mevrouw S. Deelstra